O cholesterolu przeważnie słyszymy w negatywnym kontekście. Zanim jednak jednoznacznie powiążemy ten związek z czymś bardzo złym, warto go lepiej poznać. Należy do związków tłuszczowych, stąd nie może rozpuścić się we krwi i jest w niej transportowany dzięki połączeniom z białkami, czyli w postaci lipoprotein w dwóch rodzajach: LDL i HDL. Te dwa skróty są na pewno znane wszystkim osobom interesującym się choć trochę własnym zdrowiem. LDL to lipoproteiny o niskiej gęstości, HDL ? o wysokiej. Dzięki cząsteczkom LDL cholesterol trafia do poszczególnych komórek, gdzie jest czerpany zgodnie z zapotrzebowaniem, natomiast HDL funkcjonują jako odbiorcy nadmiaru dostarczonego cholesterolu i wędrują z nim od komórek do wątroby. Tam może zostać wykorzystany (np. w celu produkcji kwasu żółciowego) i wydalony. Jako ?dobry? cholesterol określa się cząsteczki HDL, gdyż zabierają one wszelkie nadwyżki i zabezpieczają organizm przed konsekwencjami, przy czym ?zły? LDL jako roznosiciel może spowodować odkładanie się tych nadwyżek w tętnicach i tym samym np. miażdżycę.