W prasie, Internecie i tv coraz więcej mówi się o szkodliwości glutenu na organizm ludzki ? niektórzy dietetycy sugerują, że całkowicie powinniśmy zrezygnować np. z używania pszenicy zarówno w postaci pieczywa jak i w każdej innej postaci. Ile z tego jest prawdą? Na pewno z jedzenia produktów zawierających gluten powinni zrezygnować wszyscy ci, co mają zdiagnozowaną celiakię (nietolerancja glutenu a jego spożywanie prowadzi do zaniku kosmków jelitowych w jelicie cienkim). Celiakia nie jest tylko chorobą wrodzoną; można się jej nabawić w każdym wieku nawet po 50. Roku życia. Dlatego jeśli zauważymy częste bóle brzucha, wzdęcia, biegunki lub wręcz przeciwnie zaparcia, brak apetytu powinniśmy zgłosić się do lekarza rodzinnego, który zleci dokładniejsze badania.
Natomiast osoby zdrowe jedzące produkty zawierające gluten (przeważnie są to produkty zbożowe) nie powinny mieć problemów z trawieniem tego roślinnego białka.
Chociaż prawdą jest także to, że w dzisiejszych zbożach a zwłaszcza pszenicy zawartość glutenu jest znacznie większa niż dawniej a to może źle wpływać na układ pokarmowy nawet zdrowych osób. Dlatego lepiej dokładnie przyglądać się swojemu organizmowi i zaobserwować, kiedy mamy problemy z układem pokarmowym, bo podobne objawy mogą występować np. także z powodu długotrwałego stresu.